سونوگرافی تیروئید چیست و چه مشکلاتی را شناسایی می‌کند؟

سونوگرافی تیروئید یک روش تصویربرداری از غده تیروئید است. به کمک سونو تیروئید می‌توان موارد مشکوک از جمله کیست، ندول‌ها و تومورهای این اندام را شناسایی کرد. در سونوگرافی تیروئید از امواج صوتی استفاده می‌شود که برای بدن ضرری ندارد.

زمانی‌که پزشک با معاینه غده تیروئید یا نتایج آزمایش‌ها متوجه موارد مشکوکی شود، درخواست سونو تیرویید می‌کند. گاهی بیمار با معاینه گردن خود متوجه برآمدگی یا وجود ندول می‌شود یا احساس درد در این ناحیه دارد. در چنین مواردی این سونوگرافی تجویز می‌شود.

گاهی سونوگرافی تیروئید برای انجام بیوپسی استفاده می‌شود. در واقع هدایت سوزن در هنگام نمونه‌برداری به کمک سونوگرافی انجام می‌گیرد.

غده تیروئید چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟

غده تیروئید یک اندام پروانه‌ای شکل در جلوی گردن و بالای استخوان ترقوه (Clavicle) قرار دارد. تیروئید وظیفه ترشح دو هورمون تیروکسین (T4) و تری‌یدوتیرونین (T3) را بر عهده دارد. این دو هورمون مسئول تنظیم متابولیسم (سوخت و ساز) بدن را برعهده دارد. عملکرد غده تیروئید توسط غده‌ هیپوفیز مغز کنترل می‌شود.

سونوگرافی تیروئید چه مشکلاتی را شناسایی می‌کند؟

سونوگرافی تیروئید اطلاعات ارزشمندی در مورد غده تیروئید ارائه می‌دهد. این اطلاعات عبارتند از:

همچنین سونوگرافی تیروئید می‌توان تورم و بیمار گواتر را مشخص کند.

سونوگرافی تیروئید چگونه انجام می‌شود؟

قبل از انجام سونوگرافی، هرگونه گردنبند و زیورآلات در ناحیه گردن برداشته می‌شود. بیمار لباس رویی خود را در آورده و بر روی تخت دراز می‌کشد. گردن به ژل سونوگرافی آغشته می‌شود. سپس پروب سونوگرافی توسط پزشک در این ناحیه قرار می‌گیرد و تصویربرداری آغاز می‌شود.

امواج صوتی توسط پروب سونوگرافی وارد بدن می‌شود. امواج اولتراسوند با برخورد به اندام‌های مختلف بدن از آن‌ها عبور می‌کنند یا بازمی‌گردند. امواج بازگشتی مجددا توسط پروب سونوگرافی دریافت شده و تبدیل به سیگنال الکتریکی می‌شود. سیگنال‌های الکتریکی به وسیله الگوریتم‌های کامپیوتری به تصویر تبدیل می‌شود. نهایتا تصویربر روی صفحه مانیتور نمایش داده می‌شود.

سونوگرافی تیروئید یک روش ایمن و بدون درد است. این روش تصویربرداری برای زنان باردار نیز قابل انجام است. سونوگرافی گلو حدود 30 دقیقه زمان می‌برد.

ندول‌های تیروئید چیست و طبقه‌بندی آن‌ها چگونه است؟

ندول‌های (گره‌) تیروئید توده‌هایی است که از مواد جامد یا مایع پر شده‌اند. این ندول‌ها عموما علائمی ندارند و بیمار متوجه این گره‌ها نمی‌شود. گاهی گره‌های تیروئیدی بسیار بزرگ می‌شوند. در چنین شرایطی بیمار ممکن است در هنگام بلع دچار مشکل شود.

ندول‌های تیروئید می‌توانند خوش‌خیم یا بدخیم باشند. در حین سونوگرافی تیروئید، به وضعیت ندول‌ها نمره‌ای داده می‌شود تا جایگاه‌ آن‌ها در طبقه بندی مشخص شود. این طبقه‌بندی به صورت زیر است:

تفاوت سونوگرافی گردن و تیروئید چیست؟

سونوگرافی گردن با سونوگرافی تیروئید تفاوت دارد. سونوگرافی تیروئید زیرمجموعه‌ای از سونوگرافی گردن به حساب می‌آید. سونو گردن شامل سونوگرافی تیروئید، پاراتیروئید، غدد لنفاوی گردن، غدد بزاقی فکی و زیرزبانی است.

محدودیت سونوگرافی تیروئید چیست؟

در صورتی که ندولی در غده تیروئید یافت شود، رادیولوژیست اقدام به شناسایی نوع ندول می‌کند. خوش‌خیمی و بدخیمی گره‌ها در فرآیند درمان بسیار اهمیت دارد. گاهی ندول‌های بدخیم تومور سرطانی در نظر گرفته می‌شود. در همه موارد نمی‌توان تنها با سونوگرافی تیروئید نوع ندول را مشخص کرد. به همین دلیل گاهی نمونه برداری یا آسپیراسیون تیروئید انجام می‌شود که یک روش کم تهاجمی است.

سونوگرافی تیروئید نمی‌تواند عملکرد تیروئید را نمایش دهد. در واقع سونوگرافی تیروئید نمی‌تواند کارکرد غده تیروئید را مشخص کند. یعنی پرکاری و کم کاری تیرویئد به کمک سونوگرافی تیروئید مشخص نمی‌شود؛ به همین دلیل پزشک درخواست آزمایش خون یا تصویربرداری هسته‌ای (رادیوآیودین) می‌کند.

بهترین مرکز سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید در شهرری

مرکز سونوگرافی و رادیولوژی آوا یکی از پیشرفته‌ترین و به روز ترین مرکز عکس برداری و تصویر برداری در شهرری میباشد که برای رزرو وقت کافیست با مشاوران این مرکز در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید