سونوگرافی کبد و کیسه صفرا چگونه انجام می شود؟
بیمار روی یک تخت دراز می کشد و پزشک از او می خواهد که لباس خود را بالا بزند. سپس یک سری مخصوص به نام پروب را به ژل مخصوصی آغشته می کند و بر روی شکم بیمار قرار می دهد. ممکن است کمی پروب را فشار دهد و یا از بیمار بخواهد که نفس خود را حبس کند. این روش معمولا سونوگرافی کبد و طحال نامیده میشود، چون طحال نیز با کبد کار میکند و پزشک ممکن است بخواهد طحال را نیز آزمایش کند.
پزشک با دیدن چه علائمی سونوگرافی کبد و کیسه صفرا درخواست میکند؟
- درد شکم
- بزرگی و تورم شکم به صورت غیر عادی
- آزمایش خون غیر طبیعی مربوط به کبد
- بزرگی کبد
- جهت بیوپسی از بافت کبد
از عواملی هستند که ممکن است در معاینات اولیه آشکار شوند و پزشک برای تشخیص دقیق تر علت ایجاد آنها بیمار را به سونوگرافی کبد و کیسه صفرا ارجاع دهد. همچنین این آزمایش ممکن است برای تشخیص تعدادی از بیماری های مربوط به کیسه صفرا از جمله آزمایش سنگ کیسه صفرا (رسوبات سخت شده در صفرا که می تواند باعث حالت تهوع و شکم درد همراه با درد کمر و شانه شود را کیسه صفرا مینامند) ، عارضه کولسیستیت (حالتی که کیسه صفرا ملتهب یا آلوده می شود و اغلب در نتیجه انسداد سنگ صفرا در لوله ای است که صفرا را از کیسه صفرا حرکت می دهد) تجویز شود.
نکات قبل از سونوگرافی کبد
بهتر است از مصرف غذاهای چرب در روز قبل خودداری کنید. در بیشتر حالات پزشک توصیه می کند که حتما ناشتا باشید، اما در بعضی از موارد هم نیاز به ناشتا بودن فرد نمی باشد. مصرف مایعات، مثل آب، چای و … بلامانع می باشد.
کیسه صفرا و بیماریهای آن
کیسه صفرا نقش مهمی در سیستم گوارش دارد که بیماری های آن نیز بسیار شایع هستند و می توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند. برخی از شایع ترین بیماری های کیسه صفرا که با سونوگرافی کیسه صفرا قابل تشخیص هیتند عبارتند از:
- سنگ کیسه صفرا: سنگ صفرا وضعیتی است که در آن رسوبات کوچک و سخت کلسترول یا بیلی روبین در کیسه صفرا یا مجاری صفراوی تشکیل می شود. این سنگ ها می توانند باعث درد، التهاب و سایر عوارض شوند.
- کوله سیستیت: به التهاب کیسه صفرا اشاره دارد که می تواند در اثر سنگ کیسه صفرا یا عوامل دیگر ایجاد شود. علائم شامل درد شدید شکم، تب، حالت تهوع و استفراغ است.
- کلدوکولیتیازیس: وضعیتی است که در آن سنگ های صفراوی در مجاری صفراوی گیر می کنند و باعث درد شدید و زردی می شوند.
- دیسکینزی صفراوی: یک اختلال عملکردی کیسه صفرا است که در طی هضم به درستی منقبض نمی شود و می تواند باعث درد و ناراحتی شود.
- سرطان کیسه صفرا: اگرچه نادر است اما ممکن است رخ دهد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.